söndag 4 mars 2012

Bild på byggnader


                                          Missionshuset - Bild tagen 2012-03-03



Då man tar bild på byggnader så vill man gärna veta var ingången är eller hur?
Om man ska ta det enkla exemplet men observera att det inte är fel sätt, det blir bara en tråkig bild är att placera huset mitt i centrum av bilden, jämnt och snyggt...
Hur får man då liv i en sådan bild på en byggnad?

Ge mer "luft" åt det håll man går in på.  Vi som är vana är det en "självklarhet" medan nybörjaren ifrågasätter vilket är helt riktigt. Tänk tanken att ni går in i bilden och öppnar dörren, den känslan vill man att läsaren ska ha Om vi hade huset i centrum i bilden, hade dörrarna inte synts till och blicken hade vandrat förbi dörrarna och in i boden istället...vilket då blir fel för syftet var ju Missionshuset eller hur?

Sen för att försvåra lite så kan man placera ingången vid staketet i det gyllenesnittet.....

Denna bild ser tom ut eller hur, men söndagar, då finns det bilar och många besökare så bilden ger inte hela sanningen här...

Presentera väg


                                   Presentera väg - Bild tagen 2012-03-03


Att presentera väg är ganska intressant, då man till exempel ser ett vägbygge så nog sjutton är bilden givetvis mitt i bilden. Ingen tanke, inte tänka på andra, bara fokus att visa vägen.
Man kan visa vägar på andra sätt även om syftet inte är jättestor att skriva en A-uppsats om den.

Om man ska presentera en väg inför en grupp tror jag man föredrar "gyllenesnittet" än rakt på. Man ser lte av sidan av miljön från vägens alla håll, man ser vart vägen leder en och naturen i sin helhet.

Detta är den senaste vägen i Fågelfors tror jag som är byggd, ni får jättegärna  rätta mig för jag strävar mot det rätta en felaktig information. Stadsarkitekten hade säkert huvudbry "vad sjutton ska jag lägga denna väg nånstans..hmm". Vägen är den som går in bakom skolan för mat-servicen....

Informationsskylt 2


                                  Informations-skylt 2 - Bild tagen 2012-03-03



Här har vi en informationsskylt fast lite mer konstnärligt.
Vi har "Stureplan" och "Fågelfors-skylten". Jag tycker den sistnämnda är så vacker.

Detta är en mycket förtydligande bild av hur man bygger djupet på två sätt i en och samma bild.
Om du ser från förgrunden "Stureplan" och kolla upp mot blomkrukan, där har vi ett djup.

Ett annat är mellan båda skyltarna en parkbänk. Ja jag vet den är tom, men jag gillar mer objekt än personer i bild och så är min konst.  Ett tredje finns också och det är enbart "Fågelfors-skylten" Från vänstra sidan mot den högra. Då har vi total 3 olika djup i en och samma bild. Det roliga med detta är att jag har varken placerat ut skyltarna eller blomkrukan utan anpassat mig till naturen.

Det är en sak ni bör tänka på det är att försöka anpassa sig än att hålla på flytta runt. Man kan gå runt och förbi "störande" objekt", man kan flytta ett par steg så är problemet löst. Naturligtvis kan man flytta också, fast då är ju förutsättningen att man ställer tillbaka där objekten stod från början. Helt enkelt småländsk sunt förnuft :)

Informationsskylt


                                            Informationsskylt - Bild tagen 2012-02-25    



Har ni tröttnat på Gyllenesnittet? Förstår det så istället kör vi mer centralt.
Centrala bilder, det vill säga är mitten av 1/3 delen av bilden som i detta fall blir 2:an hur man än vrider på det så är det 2:a delen av de 3 som räknas som den centrala. Detta används oftast vid information, all sorts information.

Om jag hade visat denna bild för min bildlärare hade jag fått barskning för det, för man kan ej läsa vad som står på skylten. Men jag stod långt ifrån för jag var osäker kring tillstånd med mera och företagsnamn på en blogg utan frågan är ju inte så populärt så jag tar det säkra före det osäkra.

MEN om syftet är  att visa upp företagen tex i kommun på en skylt så ska man alltid som regel ha sådan skärpa att man ska kunna se vad som står. Inget ska gömmas i en bild.

Milstenen - Historia


                                            Milsten - Bild tagen 2012-02-25



"Men åhhhh så intressant en KALL STEN!" tänker många och vad ger detta för värde?

För det första mina läsare så ser den för enkel ut eller hur, och vad finns konsten i en sådan "meningslös" bild.
Konsten i denna bild är byggd på 1/3 dels regeln. Som ni ser är milstenen inte i mitten och centrumpunkten är på gyllenesnittet IGEN.....

Då är frågan återigen, varför denna ständiga gyllene snitt, varför ska vi ha med det i våra beräkningar i bilder?
Mycket är uträknat av gissa vilka??? Grekerna.....och för att få en bild som inte stör "läsrytmen" eller känslan i bilden så placerar man ut objektet i något av de fyra hörnen. DOCK är det inget tvång bara ett konstaterande mellan en tanke i bilden och en "vanlig" bild där man sätter objektet i mitten av en bild.

Historia har jag alltid gillat, från svenska historian ner till Fågelfors historia och det är väl dit jag vill komma med milstenen. Den har historia bakom sig i ur och skur, även i sina soliga dagar, den har säkert sett Fågelfors-bor färdas med häst och vagn till idag med bilar. Sett ett och annat vildsvin , men Stenen står troget kvar! Tänk om denna sten hade kunnat tala, vilka historien denna hade kunnat berätta!

Gyllenesnittet


                      Floden in till Fotbollsplanen - Bild tagen 2012-02-25


En tydligare sätt att dela in linjerna är denna där vi har väg, räcke och flod. Bilden är även uppbyggd i ett djup uppe mellan vänstra hörnet och uppe centralt.....jag vet svårt att förklara, får spara mig till en photoshop, där man kan lägga mer tydligt hur jag vill få fram budskapen...tills dess kör vi så här. Som ni ser är djupet i bilden från ett av fyra hörnens gyllenesnitt.

Gyllenesnitt  kan man säga i just detta perspektiv bör man placera den i ett av de fyra hörnen.
Kommer ni ihåg bilden "Fjollträsk", där man skulle dela upp bilden i 3 delar med horisontella linjer? Gör likadant med denna bild och lägg till de lodräta linjerna i ungefär lika stora stolekar. Om du sedan föreställer dig rutnätet så är det första två strecken som möts. Den första lodräta och horisontella linjerna, där är den gyllenesnittet. Ungefär. Man kan givetvis vara mer noggrann med att räkna ut det också. Själv har jag aldrig föredragit matte före känslan....eller kan man enkelt förklara så här...

Känner ni till ABC? A är hörnet, B är centralt och C är mellan förhållandet A och B alltså AB.
Kort och gott C är Gyllene snittet, den är inte i hörnet, inte centralt MEN mellan hörnet och centralt. Det viktigaste är att du utgår från hörnet.  ACB blir det...

Detta är bara en av gyllenesnitt, finns även S-linjen och triangeln, men dit kommer vi till senare...

Jag får även in en motpol mellan solens värme och flodens kvarvarande is.
Ja herregud, man kan bygga mycket i en bild som kanske inte andra tänker på, just detta är det fantastiska med foto...

söndag 26 februari 2012

Blue Sky


                                          Februari himmel??? Bild tagen 2012-02-25


Enfärgade bilder kan man också ta, dock inte så avancerat eller kunskap att utföra det, men varför tar man sådana "tråkiga" bilder?

En dag får du för dig att du ska ta nåt motiv på något och du ej hittar bakgrund...varför inte skapa en själv?
Det man gärna vill ta på är nåt enkelt, men bilden blir avig då själva färgerna i objektet kan vara söndernötta, avfärgade från andra saker och då är himmel räddade ängeln hmm såvida himlen är molnfri :)

En annan orsak är också om man vill bestämma skärpan i kameran så det blir ett jämnt ljus över hela bilden.
Ett annat sätt är att ta mot en vägg som är enfärgad om man råkar ha en mulen dag....

I mitt val så valde jag min favoritfärg, nämligen blå.

Förgrund-Mellangrund-Bakgrund


                                      Fjollträsk? Bild tagen 2012-02-25


Vad är det här???
Om man ej visste man var i fågelfors, hade denna bild lika gärna tagits i Sydöstra USA, där man har dessa träskmarker.

Jag tänkte här gå igenom Förgrund-mellangrund-Bakgrund.

Först och främst, för att ni ska få en bild i hur jag tänker så börjar vi dela in bilden i 3 sektioner uppifrån och ned.  Längst ner på bilden har vi förgrund. Den använd mycket till om man vill ha djup i bilden, man kan säga att förgrunden underlättar at leda oss in i bilden. Det komiska i hela det här är att man läser en bild egentligen som en bok, uppe från vänstra hörnet ner till högra nedre hörnet. Men om man kollar rakt in så fungerar förgrunden som en underlättnat för det djupare i bilden. Bra exempel är stränder, då har man strand-havet-himlen.

Mellangrunden:
Det lite mer blötare partierna även denna bild är byggt på liten liten diagonal linje. Det är just här i mellangrunden som man upptäcker snabbast in i en bild. Om man ej vet om Vänster till höger läsningen av en bild.

Bakgrunden:
Den lite mer snöiga partiet uppe i bilden. Det är där man har sin lilla avslut i bilden om man vill vägleda en mot nåt eller mystik..... Dock så finns det inga fasta regler inom foto, man låter fantasin flöda, men det är bra att kunna dessa tre partier-tänket. Därefter kan man dela på dessa 3 linjer i olika storlekar, men bara de finns där så är det en bra början på hur man bygger upp en bild i tanken...Man kan ju ha allt från diagonal linjer, horisontella eller lodräta, vågiga som raka, men bör skapa ett mönster.

Mjuka linjer



Vilken fin skärlinje mellan himlen och taket...Bilden tagen 2012-02-25



Gillar ni det mer mjukare linjerna så får vi en här. Takets form är den mjuka linjen och jag gillar denna bild ganska mycket. Linjen bryter mot den fina ljusa himlen. Dessutom på köpet fick jag med FF:s symbolen.

Det som förstör bilden är den lilla vita skylt som hänger på staketet, så det är väl en 80% bra bild. Man kan alltid fuska till det med Photoshop, genom att ta bort i princip hela staketet, mörka bilden en aning och ta bort skylten. Nu har jag ej tillgång till detta men då får man minimera misstagen som möjligt.

Leda in till det mystiska


         Hmmm vem är bortom kurvan?  Bild tagen 2012-02-25

             


Bilden med Attacus-huset så var det floden som åkte mot något. Nu ser ni att i denna bild så leder inte vägen mot något utan mer mot något okänt/mystik

De som älskar kontroll har svårt för sådana bilder för denna leder i princip ingen vart i bilden. Om man har rolig fantasi så kan man undra vad som döljer sig längs krönet?

Bilden känns än mer kontrollerad att leda in mot det mystiska med att träden är nära vägen.
Om man gjort samma bild utan träd hade man kunna se bortåt horisonten....nu är bilden än mer forcerad mot en riktning.

Själva bilden är än en gång uppbyggd från vänstra hörnet och ungefär likadan kurva som med floden.
Kurviga linjer kan ge en grym dynamisk känsla i bilden. Även raka diagonala.

Om ni minns så var det solig dag..igår...och hur kunde bilden bli så mörk då??? Bilden är tagen i motljus för att få in det lite mörka dunkla känslan, på andra sidan skiner solen så glatt på ängarna...:)

Man skulle kunna göra bilden ännu mer läskig om man tog samma bild på kvällen då det är mörkt....
Då ser du inte träden och omgivningen utan enbart vägen mot nåt mörkt hål nånstans....

Kan detta vara en Februari bild ???

                                       
                                      Denna bild är faktisk tagen i slutet av Februari!
                      Bild tagen 2012-02-25



Då kom vi till det lite mer avancerade, att få en linje att leda oss in i bilden. Visst är det intressant att man kan se djupet som en konstart?

Här ser ni floden utgör ledningslinjen av det jag ville visa. Nämligen Komponent, förlåt Attacus huset
Man följer flodens  linje upp mot Attacus-huset.
Dessutom speglar denna bild med just färgerna och ljuset.

Blått/grön är kalla färger medan det röda förblir den varma.
Om man kan färgskalan och vad det ger för sinnestämningar, så får du med det undermedvetna i fotona.

Dock har många redan stött på färgkoder i olika sagor och filmer redan så det är nog inte så okänt ändå.
Den kalla floden går upp längs det varma huset tex...

lördag 25 februari 2012

HOH - Henrik Otto af Harmens -1860


                 HOH = Henrik Otto af Harmens - Bild tagen 2012-02-25


Denna byggnad känner ni väl igen på Fågelfors Bruk?
Tanken med denna bild är att få ett mönster framför själva motivet.

Jag visste sen tidigare att byggnaden har en skrift på sig som är HOH och årtalet 1860. För att göra nåt kul av det hela så var jag vid staketet och funderade och kom på denna bild.
Bokstäverna och årtalen får varsin ring av staketet.

Texten är svag men placeringen är för HOH mellan
fönster 1 och 2 och detta räknat från vänster. 1860 är under allra sista fönstret 4.

Och nej, jag har inte photoshoppat bilden...
Photosoppa? Det är ett bildredigeringsprogram....programmet heter egentligen Photoshop. HOH står för Henrik Otto af Harmens som var major på Fågelfors Bruk.

Fågelfors Kyrka

                   
                                 Se vi går till Jerusalem....  bild tagen 2012-02-25




Denna bild blev jag mycket nöjd med, man får in ljuset på Kyrkan. Tanken var att vara extra tydlig med att ha en bild på kyrkan och anslagstavlan, vilket då berättar är:
Fågelfors Kyrka.

Varför jag skippade jag hela kyrktornet?
Ibland får man välja, vad man vill visa och vilken kamera man har. Det hade givetvis gått få in hela tornet men då krävs det bättre kamera.

Anslagstavlan används för att få djupet i bilden, det vill säga är den som är förgrunden. Om man har något i förgrunden får man även in djupet i bilden.

Fågelfors Foto

Hej, mitt namn är Adam K på nätet :)
Jag är intresserad utav att ta foton.

Mina små meriter är:
Foto A
Foto B
Praktik på OT

Under dessa år i skolan lärde jag mig grunderna och fantasin står jag själv för :)

På denna sida kommer ni inte bara få se på foton utan ni kommer
även få förklaring till hur jag tänkt mig fotona.

Bloggsidan är byggd med mörk bakrund, allt för att inte ögonen ska irriteras då man ser i bilden, utan då fokuseras det mer på bilden än vid sidan om. Mycket beror på hur man vill att läsarna ska se på bloggen, jag vill att fotona hävs fram än själva bloggen sig. Blått är ju den färg jag gillar allra mest och fick även vara den färg som ska vara till rubrikerna.

Jag kommer att berätta o foto-termer då jag ska berätta tanken till fotona men ska försöka berätta på ett mer lättsammare sätt så alla förstår.
Om ni har frågor, gillar ogillar foton så skriv vad ni tycker...

Hoppas ni gillar bloggen och fotona