söndag 26 februari 2012

Förgrund-Mellangrund-Bakgrund


                                      Fjollträsk? Bild tagen 2012-02-25


Vad är det här???
Om man ej visste man var i fågelfors, hade denna bild lika gärna tagits i Sydöstra USA, där man har dessa träskmarker.

Jag tänkte här gå igenom Förgrund-mellangrund-Bakgrund.

Först och främst, för att ni ska få en bild i hur jag tänker så börjar vi dela in bilden i 3 sektioner uppifrån och ned.  Längst ner på bilden har vi förgrund. Den använd mycket till om man vill ha djup i bilden, man kan säga att förgrunden underlättar at leda oss in i bilden. Det komiska i hela det här är att man läser en bild egentligen som en bok, uppe från vänstra hörnet ner till högra nedre hörnet. Men om man kollar rakt in så fungerar förgrunden som en underlättnat för det djupare i bilden. Bra exempel är stränder, då har man strand-havet-himlen.

Mellangrunden:
Det lite mer blötare partierna även denna bild är byggt på liten liten diagonal linje. Det är just här i mellangrunden som man upptäcker snabbast in i en bild. Om man ej vet om Vänster till höger läsningen av en bild.

Bakgrunden:
Den lite mer snöiga partiet uppe i bilden. Det är där man har sin lilla avslut i bilden om man vill vägleda en mot nåt eller mystik..... Dock så finns det inga fasta regler inom foto, man låter fantasin flöda, men det är bra att kunna dessa tre partier-tänket. Därefter kan man dela på dessa 3 linjer i olika storlekar, men bara de finns där så är det en bra början på hur man bygger upp en bild i tanken...Man kan ju ha allt från diagonal linjer, horisontella eller lodräta, vågiga som raka, men bör skapa ett mönster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar